مقدمه
آسیب های جسمی و روانی در کودکان به هر نحو و با هر شدتی می تواند آثار مخربی بر شکل گیری شخصیت در آن ها داشته باشد. به طور کلی آسیب ها در هر سنی می تواند انسان را دچار بحران های روحی و جسمی کند. اما مهم ترین تفاوت یک کودک با بزرگسال در میزان اثرپذیر بودن آنان از آسیب ها می باشد. آزار جنسی کودکان یکی از عوامل آسیب زننده مهلک به شمار می رود که علاوه بر آسیب های جسمی سبب ایجاد آسیب های روانی نیز خواهد شد. یکی از مهم ترین مسائلی که مطرح می شود این است که نقش والدین در جلوگیری از ایجاد این آسیب ها چیست؟
آزار جنسی کودکان
آثار مخرب آزار جنسی کودکان
دوره ی کودکی به معنای فرصتی برای جمع آوری نقاط شروع استعدادها و توانمندی های آینده ی یک انسان به شمار می رود. شاید بسیاری از ما تصاویر مبهمی از دوران کودکی خود داشته باشیم. اما بی تردید به وضوح احساسات شادی آور و غم انگیز را به یاد داریم. وجود این احساسات به اندازه ای در افراد قوی است که به شکل قابل ملاحظه ای می تواند بر بروز احساسات در دوران بزرگسالی اثر بگذارد. شاید در نگاه نخست نیازهای جنسی و نحوه ی بروز آن ارتباط چندانی با دوران کودکی نداشته باشد. اما ایجاد آسیب های جنسی در کودکان می تواند با ایجاد اختلالات جسمی و روانی، روند ایجاد و بروز نیازهای جنسی را با چالش های بزرگی رو به رو کند. مطالعات روانشناسی نشان داده که ایجاد اختلالات جنسی به ویژه در مردان، رابطه ی مستقیمی با آسیب های دوران کودکی آنان دارد.
والدین در زمینه ی تربیت کودکان نیازمند آموزش هستند
نبود اطلاعات کافی در زمینه ی تربیت کودکان یکی از مهم ترین علل بروز آسیب در آن ها به شمار می رود. بنابراین می توان گفت وجود والدین آگاه یکی از نیازهای اساسی دنیای امروز می باشد. چنانچه والدین از روش های تربیتی اصولی و مبتنی بر راهکارهای روانشناسانه اطلاع داشته باشند، علاوه بر ایجاد محیطی امن برای رشد و بالندگی کودک، می توانند از بروز آسیب ها نیز جلوگیری نمایند. با توجه به حساسیت مسئله ی تربیت کودک، کسب اطلاعات صحیح و علمی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از منابع مطمئن در این زمینه می تواند مطالعه ی کتاب های معتبر روانشناسی باشد. در این راستا انتشارات پرنیان اندیش نسبت به نشر کتاب های معتبر و سودمند در در این زمینه اقدام نموده است.
وجود والدین آگاه
همان گونه که در مطالب پیشین به آن اشاره شد، دریافت آموزش های اصولی و مبتنی بر علم روانشناسی توسط والدین می تواند از ایجاد آسیب های مخرب دوران کودکی بکاهد. با وجود این که توجه به مسئله ی آزار جنسی کودکان و پیشگیری از آن در دهه های اخیر بسیار افزایش پیدا کرده، اما همچنان شاهد بروز این نوع آسیب ها در جامعه ی امروز هستیم. اگر بخواهیم واقع بین باشیم، درگیری های دنیای امروز کمتر فرصت کتابخوانی را برای بسیاری از ما فراهم کرده است. یکی از روش های اثرگذار در این زمینه، خرید کتاب های الکترونیکی می باشد. استفاده از کتاب های الکترونیکی در کنار نسخه ی چاپی آثار، به دلیل دسترسی آسان می تواند فرصت مطالعه را برای گستره ی بیشتری از علاقه مندان فراهم کند.
پژوهشگران اظهار می دارند آمار منتشر شده در رابطه با كودک آزارى تنها به درصد كمى از فجايع اين حوزه اشاره مى كند. عوامل بسيارى مانند ترس، نا اميدى، احساس گناه، بى پناهى، شرم، خجالت و ندانستن واكنش ديگران هنگام آشكار شدن موضوع، سبب مىشود اين دست امور به راحتى از طرف كودک يا والدين او مطرح نشده و يا به طور كلى تمايلى به گزارش موضوع نداشته باشند. در بيشتر مواردى كه شخص خاطى از نزديكان كودک است، ماه ها يا سال ها از حادثه مى گذرد تا شايد به مسئولين گزارشى داده شود.
گناهكاران و مجرمين، كودک مورد نظر خود را از راه هاى گوناگونى نظير تهديد، رشوه و حق السكوت و سوء استفاده از احساسات مجبور به سكوت مى كنند. بيشتر اين گروه، مردانى هستند كه از لحاظ جنسى تمايل دو گانه دارند. شايد تنها حدود پنج درصد از اين مجرمين داراى سابقه ى كيفرى هستند. اگر اين اشخاص به آزار كودكان بيرون از محيط خانواده ى خود بپردازند، به طور معمول به كودک آزارى در ميان خانواده ى خود نيز مبادرت مى كنند. حدود 20 درصد از مجرمين را زنان تشكيل مى دهند و پنج درصد از اين گناهكاران، به پسر يا دختر بودن او اهميتى نمى دهند. حدود سی درصد از مجرمين اين گونه پرونده ها زير هفده سال دارند و بيشترشان، خود چنين آسيب هايى را در كودكى تجربه كرده اند.
دیدگاه خود را بنویسید