مقدمه

تفسیر المیزان یکی از منابع معتبر تفسیر در تاریخ اسلام به شمار می رود که به دست علامه ی آزاداندیش مرحوم سید محمد حسین قاضی طباطبایی گردآوری و تدوین شده است. علامه طباطبایی سعی داشته تا با بیان تفاسیری از معانی آیات قرآن، از ایجاد ابهامات برای جویندگان حقیقت پیشگیری نموده و مسیر را برای یافتن حقایق آفرینش هموار کند. از مهم ترین ویژگی های این کتب، ارائه ی تفاسیر با نگاهی اجتهادی و بر پایه ی دانش عقلانی می باشد.

نیاز به منابع تفسیری 

نگاهی به عوارض برداشت دارای ابهام از آیات قرآن

شاید برای بسیاری این سوال مطرح باشد که خداوند در آیات قرآن بارها بر این موضوع تاکید داشته که آیات این کتاب روشنگر هستند، پس چرا برای فهم عمیق آن ها نیازمند کتب تفسیری هستیم؟ علمای دینی سه دلیل مهم و عمده را در این زمینه ذکر کرده اند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت:

دلیل نخست: در آیات قرآن معارف گسترده ی دین اسلام در قالب الفاظ جامع ولی محدود و مشخص بیان شده است. همچنین شرح جزئیات احکام بر عهده ی پیامبر نهاده شده است. در نبود منابع تفسیری، همین موضوع ممکن است سبب شود تا ابهامات در خصوص اعمال دینی نزد مسلمین افزایش یابد. 

دلیل دوم: بیان حقایق عمیق آفرینش و ذات هستی در آیات قرآن می باشد. بی تردید درک اجمالی این حقایق برای همه ی سطوح فکری و علمی امکان پذیر نخواهد بود. همین موضوع شاید سبب کاهش ارتباط افراد با آیات قرآن گردد.

دلیل سوم: با توجه به این که فهم همه جانبه ی برخی از آیات قرآن ویژه ی پیامبران و در ادامه نیازمند مطالعات و دانش عمیق است که به طور معمول نزد علمای حوزه دینی می باشد، وجود منابع تفسیری موجب بیان روشن مطالب این آیات برای همه ی علاقه مندان خواهد شد.

با توجه به دلایل ذکر شده، استفاده از منابع تفسیری معتبری نظیر تفسیر المیزان، نه تنها موجب ارتباط عمیق افراد با آیات قرآن خواهد شد، بلکه از بروز ابهامات ناخواسته نیز جلوگیری خواهد نمود.

کتاب تفسیر المیزان جلد ششم 

استفاده از کتاب تفسیر المیزان، جلد 6 - تفسیر سوره ی مبارکه ی بقره (آیات 89 تا 107)

در آیات 89 تا 107 سوره ی مبارکه ی بقره، داستان دو پیامبر به نام حضرت موسی (ع) و حضرت سلیمان (ع) بیان شده است. در جریان بیان این دو داستان، خداوند وجود دو گناه بزرگ و الزام دوری از  آن ها را به انسان یادآوری می کند. یکی از گناهانی که خداوند آن را مایه ی بدبختی قوم حضرت موسی (ع) می داند، وجود طمع و حرص در وجود انسان است. گناه دوم که بر دوری از آن تاکید بسیار زیادی شده است، استفاده از سحر و جادو می باشد. 

کتاب تفسیر المیزان جلد 6 بیان کننده ی نکات و تفسیر عمیقی از آیات ذکر شده است. مرحوم علامه طباطبایی سعی داشته تا با نگاهی اجتهادی، به بیان مسائل فقهی پیرامون این آیات بپردازد. این کتاب 114 صفحه ای توسط وبسایت انتشارات پرنیان اندیش در قالب کتاب الکترونیکی، به همراه کتاب صوتی، همچنین نسخه ی چاپی اثر منتشر شده است. 

کلام آخر

سهولت دسترسی یکی از ویژگی های بارز کتاب های الکترونیکی به شمار می رود. با توجه به این که با خرید انواع کتاب های الکترونیکی، کتاب های صوتی و نیز نسخه ی فیزیکی کتاب های چاپی، دیگر هیچگونه محدودیتی برای استفاده ی علاقه مندان از کتب مورد نیاز باقی نمی ماند، بنابراین استفاده از آثار بسیار با کیفیت و ارزشمند عرضه شده در وبگاه نشر پرنیان اندیش، می تواند سبب افزایش علاقه به مطالعه نزد اقشار مختلف اجتماع شود. علاقه مندان می توانند ضمن استفاده از این آثار، آن ها را به دوستان، اعضای خانواده و دیگران نیز معرفی کنند تا هر چه بیشتر و به شکل روزافزون، معارف انسانی و اخلاقی، فرهنگ ارزشمند و حکمت متعالی ایران بزرگ در مقیاس جهانی منتشر شود و به دست علاقه مندان در هر نقطه برسد.