امام حق، پيشواى مؤمنان، نوربخش هدايتطلبان و دليل رهروان طريق حق و وارث انبياء و مصداق اتم و اكمل عبادالرحمان است. امام، ابر پرباران و ماه تابان و خورشيد درخشان هدايت است و راه روشن سعادت.
امام، رهبر سياسى و فكرى جامعه و خليفهی خدا در روى زمين و حاكم و ولى امر مؤمنان است. امام، معدن قداست و طهارت و پارسايى و زهد و علم و عبادت است. امام عليهالسلام، مخزن علوم الهى و از راسخان در علم است كه همه تشنگان علوم و معارف اسلامى از آبشار خروشان دانشش سيراب مىشوند.
امامان پاک به دليل وسعت علمى كه داشتند، خاصه آن علمى كه منشاء الهى داشته، در جامعهی اسلامى مرجعيت علمى داشتند و خلفا، اُمرا و فرهيختگان در بسيارى از مشكلات فقهى، كلامى و دينى خويش به آنان رجوع مىکردند.
امام، امير مؤمنان، على (عليه السلام) بارها مىفرمود: سلّونى قبل اَن تفقدونى؛ یعنی پيش از آنكه مرا از كف دهيد از من بپرسيد. به شهادت تاريخ، احدى از صحابهی رسول خدا صلىاللهعليهوآله جز علىبنابىطالب (عليهالسلام) چنين ادعايى نكرده بود. در روايتى دربارهی علوم گسترده و بيكران ائمهی هُدى عليهمالسلام از لسان حضرت صادق (عليهالسلام) آمده است: من به آنچه در آسمانها و زمين و بهشت و جهنّم است، علم دارم و از دقايقى كه پیشتر اتّفاق افتاده و پس از این روى مىدهد، آگاهی دارم.
براساس آنچه در كتب رجال و تاريخ آمده است، امامان شيعه در بزرگداشت و گراميداشت مُفضَّل سخنها گفته و دُرها سُفتهاند. از مجموع اين روايات بهخوبى روشن مىشود كه مُفضَّل مورد لطف و عنايت و وثوق ائمه عليهمالسلام بوده است. با دقّت در متن حديث و معارف بلندى كه امام (عليهالسلام) بيان فرموده، مقام علمى مُفضَّل نيز آشكار مىشود زيرا پيامبران و امامان با هر مخاطبى، به ميزان فهم و دانش آنان، سخن گفتهاند.
خوشبختانه توحيد مُفضَّل از ديرباز مورد توجّه علما و بزرگان بوده و حتّى به زبانهاى ديگر ترجمه شده است و براى بهرهگيرى پارسىزبانان، دانشمند بزرگ و احياگر ميراث شيعه، علّامهی نامى محمّدباقرمجلسى (رض) اين كتاب پُرارزش را به پارسى ترجمه و در جاىجاى كتاب نكات ارزشمندى را تحتعنوان (مترجم گويد) بدان افزوده است. از اين كتاب چاپهاى متعدّد نشر يافته است. از آنجاكه بیشتر چاپهاى موجود داراى غلطها و اشتباهات چاپى و فاقد فهرستهاى فنّى و حروفچينى و چاپ مناسب و درخور بود، بهدليل ويژگى ممتاز اين كتاب به نظر رسيد به مناسبت برگزارى كنگره بزرگداشت علّامه مجلسى، چاپ مصحّح و تحقيقشدهاى از اين اثر عرضه شود.
براى آنكه متنى درست و درخور از ترجمهی توحيد مُفضَّل در دسترس طالبان علم قرار گيرد، از نسخههاى خطّى و چاپى، خاصّه نسخهاى كه توسط عالم فرزانه عبدالصمد فيروزآبادى استنساخ شده و به شماره ٢٠٥١ در كتابخانهی عظيم مرحوم آيتاللهالعظمىمرعشىنجفى (ره) نگاهدارى مىشود، استفاده شده؛ امّا چون مخاطبان اين اثر عامّهی مردم هستند، از ذكر تفاوت نسخ و بحثهاى مربوط به اين امر ذكرى به ميان نيامد تا خوانندگان اثرى روشن و پيراسته براى مطالعه در دست داشته باشند.
...
دیدگاه خود را بنویسید